Centen en euro’s

Hier in Nederland vind ik nooit meer een échte cent op straat, de cent die geluk brengt. Moeten we om het geluk te vinden, de grens over? Daar, waar de eurocent nog gewoon gebruikt wordt om te betalen of om één of meer cent terug te krijgen bij het boodschappen doen. Ik vind ze altijd leuk, die kleine muntjes, net als ons vroegere dubbeltje.

Nu de vakantietijd aanbreekt, kijk ik altijd wat precieser naar alle muntstukken in mijn portemonnaie. Er is meer omloop van bijzondere afbeeldingen. Zo word ik altijd vrolijk van de Franse munten met die afbeelding van de zaaister. Het is de moeite waard om te zien hoeveel vaart en beweging er in die handeling afgebeeld is! Als je dat goed op je laat inwerken, dan neem je die vaart bijna vanzelf over en ga je zwierig verder. De zaaier van Slovenië geeft een hele andere sensatie van het zaaien, meer iets van hard werken en zwoegen op het land. Die krijg je hier niet zomaar in je portemonnaie.

Er zijn ook meer statische afbeeldingen zoals de Vitruviusman van Leonardo da Vinci, die ons de verhoudingen van het menselijk lichaam laat zien.

Het vrijheidsbeeld van San Marino laat ons een heel andere vrijheid zien dan het bekende beeld uit New York (zie ook het blog van 14 november 2010); let vooral op het verschil van de armbewegingen.

Naar de Italiaanse 50 eurocent kijk ik ook met plezier: een ongezadelde ruiter, die het paard zo krachtig aanzet om voorwaarts te gaan. Het is Marcus Aurelius, naar het standbeeld wat nu in het Capitolijnse museum in Rome staat. Monaco toont een geharnaste ridder met geheven zwaard op zijn steigerende paard! Veel vurigheid in toom gehouden.
Ook Slovenië toont paarden: twee Lippizaner paarden in alle vrijheid zonder de beteugeling van de Spaanse Rijschool (Wenen).

De heftigste actie is te zien op het 2 euro-muntstuk uit Griekenland: Europa wordt ontvoerd door Zeus, een vrouw die achterste voren zittend door een voortijlende stier meegevoerd wordt…   Nadat ik de eerste opzet van dit stukje gemaakt had, ging ik naar de markt om boodschappen te doen. Bij het ontvangen van het wisselgeld keek ik nog even voordat ik het in mijn beurs liet glijden: het was de Griekse stier met Europa! En dat terwijl ik die afbeelding een uur daarvoor alleen nog maar op een internetsite gezien had!

Het geld rolt sneller dan ik gedacht had. Nu ben ik wel erg benieuwd wanneer en waar die Lippizaners uit Slovenië op mijn pad zullen komen…

n.b. de roodgekleurde woorden kunnen aangeklikt worden voor meer informatie en de officiële afbeelding.