Verkeerslichten

Voetgangerslichten zijn de moeite waard om goed te bekijken Met alleen op het rood of groen te reageren, mis je wat. Gaat het groene mannetje misschien vrolijk op pad?

Of stapt hij onmiddellijk op zijn doel af?


 

Waar is de andere arm van het Ampelmännchen? (zie ook weblog 27 april 2010)

Zouden vrouwtjes nooit oversteken?

Of kinderen, zoals op het bord dat waarschuwt dat er een school vlakbij is? Een variatie maakt waakzaam.

  

Het groene mensfiguurtje, altijd met zijn linkerkant naar ons toe, laat zien dat je mag oversteken. Waarom lopen ze toch allemaal van rechts naar links? Ik verzin wat: bij het oversteken moeten wij eerst naar links kijken of er niets aan komt. De looprichting op het voetgangerslicht zet ons al op dat spoor om verder door te kijken naar links, naar de weg, zien of je werkelijk veilig kunt oversteken. Want: kijk eerst naar links en dan naar rechts…

Ik ben lang niet in Engeland geweest: zou het lopende mannetje daar naar rechts lopen met zijn rechterkant naar ons toe?

Bij ‘keep left’ komt het verkeer van rechts als je wilt oversteken. Het zou logisch zijn dat het mannetje daar dan ook naar rechts loopt. Een kort reisje naar Engeland voor de bevestiging van deze voetgangerslichten-hypothese?! Jammer dat internet het niet per sé noodzakelijk maakt…

Wanneer je met een bepaald thema bezig bent, kom je het overal tegen! Natuurlijk kijk ik intussen extra naar de figuurtjes op de voetgangerslichten. Rechtuit doorfietsend zag ik met een half oog opzij: een  stevig doorstappend meisje in het groen met haar rechterkant zichtbaar! Nee, ik vertel niet op welk kruispunt ze naar rechts mag lopen. Een kleine handreiking: het is in Groningen.

 

Bij het rode licht zien we het mannetje, vrouwtje en kinderen altijd frontaal. Dwingend staan ze pal voor je, in het rood. Vergelijkbaar met een uitsmijter: stoppen! Je mag er niet door! Verboden!

In München zag ik een combinatiebord voor voetgangers en fietsers.


Het mensfiguurtje volgt het vaste patroon. Voor fietsers is het een saai plaatje. Zij zien de linkerkant van de fiets in het groen om door te fietsen en diezelfde linkerkant in het rood gebiedt ze te stoppen.

Ik stel me voor hoe de fiets van voren in het rood eruit zou kunnen zien: iedereen zal acuut stoppen voor dit snelle meisje!

Verkeerslichten zouden meer in petto moeten hebben hoe het rood en groen tot ons komt, dat maakt het stilstaan zo verrassend.