Buiten

Nat, miezerig en mistig, toch op de fiets eruit om boodschappen te doen. Ik zie op de markt dat de bloemenman al kisten met viooltjes heeft! Terwijl hier in Groningen de crocusjes voorzichtig gaan bloeien, wuiven in Amsterdam al kleine narcissen de voorbijgangers toe. Afgelopen maandag was de bonte esdoorn voor mijn huis nog in tranen. Messcherpe ijspegels lieten het verdriet van de boom zien. De esdoorn, niet op het goede moment gesnoeid, huilde. Het wortelstelsel is ondergronds vast keihard aan het werk om de boom op krachten te houden.

Het is verleidelijk om al kleurrijke viooltjes met gezichtjes mee te nemen. Mijn tuin is nog winters, het blad van het vorige seizoen ligt nog als een deken over de aarde. Merels zijn al een beetje begonnen om het blad opzij te schuiven. Ineens ben ik net als de merels bezig, nee niet om een maaltje wormen of slakken te verzamelen. Gewapend met bladhark en bezem is het buigen en strekken om ruimte te maken voor alles wat ondergronds in de startblokken staat om een groeispurt te gaan maken. En die viooltjes, die komen er vast wel bij spelen…