Op kop

Deze enorme boom in de botanische tuin in Aswan (Egypte) leek te willen opvallen met een menselijk kunstje: op kop, met de beide benen in de lucht! Wel het bovenlijf verstopt onder de grond… Geen probleem, want een boom ademt net even anders dan wij mensen.

Staan wij ook zo op kop, dan hebben onze lendenen graag een steuntje. Een bijzondere bijkomstigheid van deze houding is de adembeweging, die eerst nog wat in de knoei raakt door het zoeken hoe ver je je benen en je romp omhoog kunt uitstrekken. Heb je de juiste richting gevonden, dan komt er spontaan beweging in de buikwand en is het bedrukte gevoel meteen weg.
Die adembeweging, de beweging naar binnen, geeft ruimte. Anders gezegd: zo staand, kunnen je benen veel vrijer bewegen dan wanneer je gewoon op je voeten staat. Benen zijn ineens een soort armen geworden en je bovenlijf speelt voor statief.

Het is een feit dat de meeste mensen toch te veel boom zijn om op kop te kunnen lopen. Gelukkig kunnen we ons gewoon uit de voeten maken, al gaat dat een stuk soepeler als je af en toe eens op kop onderzoekt wat je benen dan allemaal voor kunstjes kunnen doen!