Vakantie in de stad

Warm zomerweer. De stad is leeg, de studenten zijn weg, ook even geen chocola. ( www.bonbonatelierluca.nl) De stad is voor toeristen en voor thuisblijvers die hun stad met andere ogen zien.

Noorderlicht* trekt me naar binnen. Er is een bijzondere expositie van foto’s uit voormalig Belgisch Congo.  (*www.noorderlicht.com)  Altijd als ik daar naar binnen stap, waan ik me in een andere tijd en in andere wereld: weg uit het alledaagse. En dan die foto’s……………..

Iemand vertelt dat het maken van zo’n foto toen een kwartier duurde. Zou dat een reden kunnen zijn dat de mensen op die foto’s zo prachtig staan, zitten of iets doen, al zijn er gruwelijke taferelen bij. Gedroeg de mensheid zich toen anders dan nu? Daar in de Congo was het warm, maar hoe stijlvol presenteren al die mensen zich! Niks uitgezakt, ingezakt, overstrekt of hangend.

Het kijken naar houding en beweging blijft fascinerend.

Kijken en zien met een bijzondere blik kan ook in deze vakantietijd met een fietstochtje naar ’t museum in Eelde*: penningen van Guus Hellegers.      *www.museumdebuitenplaats.nl