Hermes

Hij heeft een helm met vleugeltjes op en hij heeft ook vleugeltjes aan zijn enkels. Zijn attribuut is de caduceus of mercuriusstaf.  Het is Hermes of Mercurius, de god van de handel, de reizigers en de dieven. Hij is ook de boodschapper onder de goden. Die vleugeltjes, die stonden ook op logo’s van posterijen of van de spoorwegen. Vroeger, toen alles minder snel maar wel op tijd ging.

 

Meestal zie je hem voortvluchtig wezen, het puntje van de ene voet nog net vastgekleefd aan de sokkel maar zijn hele lichaam is al verder voorwaarts. Altijd staat hij gestrekt om die verticale lichaamsas gewikkeld met de andere arm hoog. Een beetje gedraaid dus. Nee, niet zoals je doet als je iets hoog uit een kastje pakt, dan heb je één kant uitgerekt naar voren en omhoog en de andere kant teruggehouden vanwege het contragewicht. Het lichaam maakt dan een zijwaartse boog, zonder draaiing. Hermes heeft niet direct een doel om iets te pakken, hij is als een roofdier wat in de lucht hangt en bidt om rap op zijn prooi te kunnen duiken. Hermes lijkt ook te zweven, vervuld van zichzelf met een lichtvoetig beentje elegant achterwaarts, soms een handje met een vingertje dat ergens heen wijst zonder meteen te begrijpen wat dat vingertje betekenen kan. Oppassen voor zakkenrollers misschien, want ook die heeft hij onder zijn hoede. Hij kent hun gewiekste vlugheid. Zou hij misschien ook de god van de fysiotherapeuten zijn? Staat hij ons bij om in één oogopslag zicht te krijgen hoe iemand zich beweegt?