Theekopje

 

Mijn beroep is er altijd, ik hoef maar om me heen te kijken! Etalagepoppen en schilderijen heb ik al genoemd. Vandaag heb ik het tekeningetje nagetekend dat op mijn theekopje staat. Het is een ouderwets theekopje: laag en breed, ’n ondiep vijvertje. Thee koelt er prettig snel in af. De tekening is een vrolijke uitvoering van een beweging die ik mensen wel eens vraag om te doen. Iedereen kent die oefening wel: op je buik liggen, strekken en opkomen van de grond.

Zelden wordt er uitleg gegeven HOE je die oefening uitvoert en WAAROM. De circusartieste van het tekeningetje balanceert perfect op het steunpunt waar het steunpunt hoort te zijn! Die ballen zijn voor het circus en voor de vrolijkheid van het tekeningetje zodat we de actie nog beter kunnen zien.

Wanneer je op je buik ligt, met het hoofd op één oor en je armen zijwaarts (je kunt je ellebogen buigen zodat je handpalmen op de grond liggen )en je wilt je verheffen: begin om het ene been –  knie gestrekt – een klein beetje op te lichten. Iedere actie geeft reactie: dit merk je aan de tegenovergestelde schouder. Vooral wanneer je het been teruglegt, merk je dat die schouder wat zwaarder in de grond komt te liggen. Doe hetzelfde met twee benen tegelijk. Leg je armen vooraf gestrekt zijwaarts op de grond. Benen, gestrekt en gesloten, samen oplichten. De reactie merk je in je borst: minder druk op de grond. Door je borst er ietsje bij op te tillen samen met je armen – je neus naar de grond gericht – ziet het er zo ongeveer uit als op het tekeningetje. Veel mensen neigen ertoe om bovenaan te beginnen en vergeten hun benen. Het verschil is echter duidelijk te merken aan de afgeknepen adem en het omhoog geschoven steunpunt. Kortom niet handig, bovendien gebruik je niet je hele lichaam. Omdat dit vaak voorkomt als er niets bij verteld wordt, was ik verheugd om de juiste uitvoering van die klassieke oefening op dit kopje te zien!